Christchurch

Det næste stop på turen var Christchurch, den største by på sydøen, hvor vi ankom mandag og brugte dagen på at se byen. Vi havde i Lonely Planet læst at byen i 2010 og 2011 var blevet ramt af to jordskælv der havde ødelagt nogle bygninger og at en del af centrum af den grund var under genopbygning. Guidebogen er udgivet i september 2014, så vi tænkte at det meste sikkert var genopbygget nu, der blev vi dog gevaldigt overrasket! Vores hotel lå i udkanten af centrum, men når man gik ud fra hotellet havde man ikke den fornemmelse, nærmere en fornemmelse af at stå i en forstad under opbygning. Vi gik ind til centrum, som mest af alt ligner billeder man har set fra Detroit med tomme bygninger, og en masse tomme grunde der blev anvendt som parkeringspladser. Der var også en hel del byggeri igang, men stadig overraskende mange tomme bygninger. Vi havde læst der var et museum omhandlende jordskælvene som man skulle tage ind og se, og her begyndte vi at forstå omfanget af jordskælvene.

Jordskælvet i 2010 var 7,1 på richterskalaen, ramte kl 4:35 om natten og 40 km fra byen og ingen døde. Jordskælvet i 2011 var 6,3 på richterskalaen men kun 5 km fra centrum og kl 12:51, og der døde 185 mennesker. Jordskælvene har betydet at 70% af alle bygninger i centrum er så beskadiget at de enten er, eller skal nedrives. Byen har på baggrund heraf besluttet at når så store dele af centrum skal genopbygges, skal det gøres ordentligt. Beboerne er derfor blevet hørt med hensyn til planlægningen og der er blevet lavet en plan over hvordan centrum skal se ud. Dette har blandt andet betydet at der kommer en ring af parker der “indhegner” centrum, og den er blevet gjort mere koncentreret end tidligere. Planen ser godt ud, men vil dog tage mange år før byen igen ligner en storby. På museet var der også billeder og historier om hvordan historiske bygninger var ramt, og hvordan de skulle redes. Vi var primært inde i centrum, men museet viste også billeder og fortalte historier om hvordan hele villakvarterer var blevet efterladt øde. Husene var blevet totalødelagte og flere områder var ramt af liquefaction, som betød at områderne ikke kunne blive genoprettet. For at centrum ikke skulle dø helt mens størstedelen var igang med at blive opbygget igen har man valgt at oprette midlertidige butikker i nogle containere, ret sjovt og meget anderledes.

Og når man nu er i den største by på sydøen, det er december, og Star Wars lige er kommet ud, så skulle vi selvfølgelig også se den om aftenen.

DSC_1583

DSC_1587