Det new zealandske flag

New Zealand har over det sidste års tid skulle bestemme sig for om de ville have et nyt flag. Og de to afstemninger har fyldt en del hernede. Processen har indeholdt to afstemninger. Først blev der stemt om hvilket flag, ud fra fem muligheder, der skulle udfordre det nuværende med union jack i hjørnet. Denne afstemning blev afgjort i midten af december, og den første tid vi var hernede var der derfor flere offentlige steder som flagede med alle 6 muligheder. Det så lidt sjovt ud, men det var en måde at vise dem alle frem på i dagligdagen. De fem alternativer var blevet udvalgt af en komite ud fra de over 10.000 forslag som var blevet sendt ind.

Flag

Som man kan se på de fem muligheder er de præget af at tre af dem indeholder The Silver Fern. The Silver Fern er et meget kendt New Zealandsk symbol. Det bliver brugt af utallige firmaer, og er en af de eneste ting som er på Rugby Landsholdet “All Blacks” bluser (sammen med en sponsor og tøjmærket). Og er der noget New Zealand er stolte af, så er det deres Rugby landshold, især efter at de i 2015 vandt back-to-back verdens mesterskaber som det første land nogensinde. Men ikke mere rugby i denne omgang, det vil der komme mere om i starten af juli når vi skal ind og se All Blacks spille mod Wales.

En del af The Silver Ferns symbolske værdi stammer fra at Maorierne plejede at bruge planten til at finde vej. For på oversiden af The Silver Fern ligner den andre bregner og er grøn, men på undersiden er den sølvfarvet, deraf navnet. Maorierne brugte den til at finde vej ved at knække bladene af og ligge den med bagsiden opad, således at den i månelys skinnede og pegede vejen hjem som en pil.

Så i afstemningen om hvilket af de fem flag der skulle udfordre det nuværende med Union Jack blev det selvfølgelig et med en Silver Fern, faktisk var det meget lige mellem A og E, men det endte med at blive A. Så fra midten af december til marts måned hang der de fleste steder kun de to flagmuligheder. Der var også snak om selve valget i nyhederne, og især op til deadlinen var der mange reklamer som gjorde opmærksom på at man skulle huske at indsende sin stemme da det forgik via brevstemmer. Og resultatet blev at det gamle flag med Union Jack vandt, og faktisk en forholdsvis stor sejr med 56% af stemmerne.

Men hvad betyder resultat så? Da jeg snakkede med en af mine klassekammerater om det sagde hun meget klart at hun havde stemt på det nye flag, og mente at det var tid til at få ændret det gamle. Hun mente, som så mange andre, at Union Jack ikke havde noget at gøre på det New Zealandske flag, men at lige netop The Silver Fern på en måde skulle integreres i flaget. Og det vidner resultat også om, da 43% trods alt stemte for det nye flag. Men der er også mange der peger på at resultatet ikke var et tilvalg af det oprindelige flag, men blot et fravalg af det udfordrende flag.

En ting som mange New Zealændere kan blive enige om, er at det har været en dyr omgang, især da det ikke kom med et nyt flag som resultat. Selve afstemningen har nemlig kostet omkring 27 mio. NZ$ (121,5 mio DKK), og mange mener at de penge godt kunne være brugt til andre vigtigere ting. Så selvom der er stemning for at få et nyt flag, så mener de at der skal gå nogle år før man prøver igen. Og som min klassekammerat sagde, så var det et flertal af de ældre mennesker der stemte på det gamle flag, så når de engang dør skal New Zealand nok få et nyt flag.

Men jeg er i tvivl om man nogensinde vil kunne finde en flagvariant som 50% af befolkningen hellere vil have en den udgave de allerede kender. Jeg tror de skulle have gjort det tidligere, og måske uden folkeafstemning. De kunne have gjort lidt ligesom i Canada da parlamentet i 1965 stemte for at udskifte deres udgave af et flag med Union Jack for The Maple Leaf. For som der stod hos min frisør i Dunedin “Hvem fanden kan huske det flag de havde før?”.