Fiji

Så er vores 13 dage på Fiji desværre gået. Men vores tid der var rigtig lækker og meget afslappende.

Vi startede som sagt med 5 nætter på en lille ø. Øen var dog en af de større øer ud for Fiji, da den udover vores resort havde hele 3 lokale landsbyer rundt omkring på øen. Resortet lå lækkert ned til en strand, hvor der efter en lille strandkant var et meget fint koralrev. Så den første hele dag vi havde på øen fik især jeg snorklet en masse på det lokale koralrev. Den anden dag havde vi booket en dykker tur på et par af de nærliggende koralrev hvilket også var rigtigt smukt. Om aftenen begyndte jeg dog at få lidt problemer med et af mine ører, hvilket gjorde at jeg var nød til at holde mig ude af vandet og holde mig væk fra både snorkling og aflyse den anden dykkertur vi ellers havde arrangeret. Desværre ikke helt optimalt, men af alle steder man kunne få ondt i øret var det alligevel i meget lækre omgivelser som vi så nød de sidste dage.

De tre landsbyer på øen var alle sammen meget tilknyttet resortet. Naturligt var næsten alle de ansatte på resortet fra en af byerne, hvilket gjorde at langt de fleste havde arbejde der. Men udover at være arbejdsgiver for de fleste af beboerne gjorde resortet også rigtig meget for at hjælpe landsbyerne da Fiji er et fattigt land. Det betød også at to gange om ugen kunne man komme over og se en af landsbyerne, hvor landsbyens børnehavebørn lavede en lille opvisning med nogle af de engelske og fijianske børnerim og sange de havde lært. Vi fik også vist de eneste to bygninger som havde taget meget skade under den store tyfon den ramte Fiji i februar. Desværre for børnene var det børnehaven og lærerens hus der var fuldstændig væk. Og da børnene efter tyfonen var kommet hen og set at deres elskede børnehave var væk havde flere af dem grædt. Så med hjælp fra turister som os og resortet havde de fået rejst penge til at den nu skulle genbygges så børnene igen kunne få deres børnehave. Turen i landsbyen indeholdt også en lokal kava ceremoni. Kava er en lokal drik som mest af alt minder om beskidt vand, og i små mængder giver en følelsesløshed i munden og i store mængder skulle gøre en godt skæv. Efter en omgang kava opførte de lokale også nogle lokale sange med lidt krigsdans og husmoder dans til.
Nogle dele af turen i landsbyen var lidt for turistet til vores smag. Men turen gav også en indtryk af hvor fattigt det er på Fiji, og det selvom de i landsbyerne på den ø har det rigtig godt som følge af det gode samarbejde med resortet. Den så især rimelig god ud da vi senere kunne sammenligne den med de landbyer og huse vi kunne se på køreturen til vores andet hotel.

Et par billeder på resortet
DSC_3546

DSC_3548

Og et par billeder fra vores tur i den lokale landsby
DSC_3537

DSC_3506

Efter nogle rigtig gode dage på den dejlige paradis ø skulle vi også have 6 nætter på hovedøen. Hovedøen er, lidt simplificeret, opdelt i en tør side og en våd side. Øerne som vi var ude på først ligger ud for den tørre side af hovedøen og har derfor tit dejligt solskinsvejr. Vores hotel på hovedøen lå dog på den våde side af Fiji, hvilket vi tydeligt kunne se da vi bevægede os derhen da bevoksningen går fra at være tør og brun til at blive regnskovslignende. På vej hen mod vores resort var der også et par regnskyer og himlen var generelt lidt mørk. Fremme på resortet fik vi også at vide at det havde regnet de sidste par dage hvilket jo ikke var meningen at vi skulle have. Vi fik vores lille bungalow, som var rigtig lækkert. Især den daybed som der var ude på vores overdækkede veranda havde vi glædet os til, og den skuffede ikke. Da jeg stadig havde lidt problemer med ørerne valgte jeg at holde mig fra at snorkle ud fra hoteller, selvom der også var nogle koraller der. Dagen efter vågnede vi op til bragenden solskin, hvilket fortsatte indtil vi skulle hjem hvor der igen kom nogle mørke skyer. Så vejrmæssigt var vi meget heldige på den våde side af Fiji med solskin fra en skyfri himmel næsten hver dag.

Lige ved siden af resortet var der også en lokal landsby, og om eftermiddagen var det en lille tradition at de lokale drenge kom ind og spillede fodbold med nogle af gæsterne på resortet. Så selvfølgelig skulle jeg også over at spille med, hvilket var rigtig sjovt. Det jeg lige havde glemt var at min krop åbenbart mente den var blevet lidt gammel og ikke var varmet op. Så da jeg skulle skyde til en bold højt oppe i luften mærkede jeg en smæld i læggen på mit støtteben. Så ikke nok med mit øre havde drillet havde jeg nu også fået mig selv en lille fibersprængning i læggen.

Inden jeg spillede fodbold havde vi på det lokale dykkercenter booket et haj dyk til om lørdagen. Ud for hovedøen er der nemlig et sted hvor de ved at fodre hajerne en smule tiltrækker en masse store hajer, heriblandt kan man være heldig at en 4m tiger haj kommer forbi. Dykket er det eneste i verden hvor man kan se så mange forskellige hajer uden at dykket er i bur, så man reelt set sidder på bunden i blandt hajerne. Man kan altid argumentere for og imod fodring af vilde dyr da det på den ene side har effekten af at de kan blive afhængige af mennesker, men det på den anden side har de også en lærende effekt om de fantastiske dyr. Så vi havde valgt efter at have læst om det at de ikke fodrede hajerne så meget at det gjorde dem afhængige af fodringerne og ville derfor gerne foretage dykket. Efter min fibersprægning havde vi tænkt os at se hvordan mit ben havde det over de næste dage da det trods alt ikke var et særlig svært dyk da man reelt set bare skulle til bunds og så sidde der og vente på at hajerne kom. Men inden vi nåede at se tiden an kom den ansvarlige for dykkercentret og fandt os da hun var blevet meddelt at dykkene om lørdagen var blevet aflyst da der skulle et filmhold ned og filme. Hun ville dog meget gerne rykke vores tur til om mandagen for os, men det var desværre den dag vi skulle rejse og de havde ingen andre dyk derud imens vi var der 🙁

Så i stedet for at dykke og snorkle på hovedøen som havde været vores plan satte vi gearet helt ned og slappede fuldstændig af, nogen vil næsten sige vi var tæt på at gå i stå. Vi brugte nemlig størstedelen af dagene i vores daybed hvor vi fik læst en masse bøger og spillet en masse kort. Og det var lidt underligt for os. For normalt er vores ferie aktive hvor vi ser og oplever en masse, men denne gang nød vi bare de lækre omgivelser og fik slappet godt og grundigt af. Det betyder så også at vores batterier er fuldt ladet op til at vi skal ud og ordne en masse praktiske ting i Brisbane inden vi får en længere række af besøg.

Et billede af vores day bed og udsigten mens man lå i den 🙂
DSC_3581

DSC_3583